sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Pieni piparipostaus

Tänäkin vuonna kiinteistömarkkinat ovat olleet hurjat ja taloa on mennyt kaupaksi hurjalla tahdilla! Marraskuun viimeisenä viikonloppuna olin myyjäisissä talojen kera ja sen jälkeen aika onkin mennyt tilaustöitä tehdessä. 

Tässä mukana myös muutamia ohjeita, vinkkejä ja tapoja, joilla minä valmistan ja koristelen taloni :) Kysykää rohkeasti jos on kysyttävää! 


Pikkukopissa asuu 2 kissaa...

..täällä taas vain yksi :) Kattossa olevat kukat on pursotettu pikeerillä, jonka jälkeen olen siveltimellä "häivyttänyt" reunoja sisään. Tapaa kutsutaan Brush embroidery- tekniikaksi. Siveltimen kärki kannattaa kostuttaa vedellä, jolloin pursotettu pikeeri ei tartu siveltimeen. 

Tässä samantyyppinen. Kaavat olen piirtänyt itse. 

Täällä asustelee iso koira :) 

Ja täällä hassu koira :D Tämän katto on tehty mantelilastuista, niinkuin aiemmassa postauksessa olevien pönttöjen katot.

Kirkko. Katto on valmistettu leikatuista ja limittäin liimatuista karkkiremmeistä. Olivat muuten remmit kiven alla täällä Tampereella karkkikaupoissa! Viimein löysin ne karkkihirmutyöystäväni ohjeistuksella makuunin laareista :)

Pinkki kirkko. Katossa marmoria. 

Toinen pinkki. Katossa elintarvikehilettä sekä paksummalla pikeerillä tehtyjä lumitähtiä.

Turkoosi kirkko. Näihinkin kaavat tehty itse. 

Vihreä kirkko. Kirkoissa ovet on mitoittu niin, että siitä mahtuu laittamaan sisään patterilla toimivat LED- tuikut, jolloin kirkon ikkunoista hohkaa kevyt valo :)

Pinkki talo. Tämän muotit ovat vanhemmat kuin minä! Ja edelleen toimivat kuin häkä :) Kuusen "hile" on normaalia hienoa sokeria, jota on ripoteltu kostean pikeerin päälle. 

Punainen mökki kukilla..

..ja lumitähdillä.

Vihreä talo.

Valkoinen lintukoto vihreällä karkkiremmikatolla..

..ja turkoosi kolaremmikatolla :) Lumipallot on karkkihyllystä hamstrattuja toffeepalloja. 

Ensimmäisenä on resepti taikinaan, jolla valmistan talot. Tästä tulee iso määrä ja suhteellisen kova taikina, josta on helppo tehdä talon osat. Syötäviin pipareihin suosittelen jotakin ohjetta, jolla saa pehmeämmän lopputuloksen :) 

300g margariinia
1½ dl siirappia
4dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
3 kananmunaa
2 tl soodaa (tarkalleen!)
13 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoittele kunnes sokeri on liuennut. Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
2. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan haaleaan taikinaan.
3. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää seosta vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
4. Laita kelmu tai kansi kulhon päälle ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
5. Paista paloja 200 asteessa 4-7 min.
Taikinaa tulee 1,7 kg

Pikeeri valmistetaan kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista, johon lisään tipan sitruunamehua (kovettaa pikeerin nopeammin). Tähän minulla ei ole tarkkoja määriä, koska teen sen aina näppituntumalla. Valmistan näitä yhtä taloa varten yleensä kolmea eri paksuutta: jäykähkö koristepursotuksiin, löysä seinien maalaamiseen ja tosi jämäkkä "räystäisiin". 
Vatkaa ensin valkuaista hetki (johon on lisätty sitruunamehu), jotta rakenne rikkouttuu. Lisää sitten noin 1dl tomusokeria ja vatkaa muutama minuutti. Lisää sen jälkeen tomusokeria niin kauan, kunnes saavutat halutun paksuuden. Löysä on hyvä silloin, kun se ei ole "läpinäkyvä", mutta vatkainta nostaessa seokseen ei jää huippuja eikä kuvioita. Ohueen pursotukseen hyvä paksuus tulee silloin, kun taikinaan jää vähän huippua, mutta se kuitenkin tasoittuu hieman. Liian paksu pikeeri katkeaa pursottaessa ohuesti. 
Räystäspikeeri on aina hieman hankala, sillä pursotuspussissa se pehmenee vielä hiukan. Eli kannattaa tehdä seoksesta TODELLA jämäkkä, vatkainta nostaessa jää kovia huippuja, eivätkä ne laskeudu enää. 
Kun pikeeri on valmis, anna sen seistä kulhossa (peitä kelmulla ettei kuivu) hetki, jolloin ilmakuplat nousevat pintaan. Kaavi ne pois ennen pussiin laittoa. 
Koko seinän maalaaminen kannattaa tehdä niin, että ensin pursotat paksummalla pikeerillä ääriviivat, annat hetken kuivua ja sitten täytät keskiosan löysällä pikeerillä. Näin löysempi massa ei pääse karkamaan reunoilta ulos :) löysää pikeeriä kannattaa levitellä joko lusikalla tai coctailtikulla, jolla saat nurkkiin sen hyvin, eikä seinästä tule liian paksu. 
Tässä tyllat joita mm. käytän. Vasemman puoleisessa pienellä tähtityllalla teen tippuvat räystäät. Tarkkoihin pursotuksiin minulla on vielä pienempi kuin oikealla puolella oleva tylla, jolla saa muutaman millin paksuista viivaa. Ne olivat kaikki valitettavasti kuvaushetkellä pesussa ;) 

Talojen kokoamiseen käytän kondiittorin sokeria (isomaltoosia). Toisin kuin tavallinen kuumennettu sokeri (joka käy yhtä hyvin!) kondiittorin sokeri ei ruskistu, vaan pysyy läpinäkyvänä. 

Iloisia piparitalo hetkiä!!

2 kommenttia: